NIOO KNAW

Inspiratietour Klimaatproof Ondernemen

Het is een ware ontdekkingsreis de inspiratietour Klimaatproof Ondernemen. Vijftien partners vertrekken ’s morgens naar het Nederlands Instituut voor Ecologie in Wageningen.

Tijdens de rondleiding vertelt Froukje Rienks enthousiast over de gebruikte recyclebare materialen zoals hout, glas, metaal en ecobeton, de groene daken, een werkende versie van een waterzuivering met helofytenfilter, zonnepanelen, het gebruik en ecologisch prikkeldraad (groene hagen) en het Poep is Goud concept; algen en bacteriën winnen de waardevolle stoffen weer terug voor ‘hergebruik’.

The Green House

De volgende stop is The Green House in Utrecht. In dit circulaire horecapaviljoen, waar veel producten uit eigen kas komen, geniet het gezelschap van een heerlijke, groene lunch. De chef-kok kookt zoveel mogelijk stekkervrij in een enorme pizza houtoven. Al het voedselafval gaat naar de eigen composteermachine waar het verwerkt wordt tot nieuwe grondstof om de houtoven mee te stoken. En zo ontwikkelt het team van The Green House continu veel meer circulaire oplossingen.

I-did

Op de fiets gaan we naar I-did waar oude bedrijfskleding en textiel die gerecycled zijn tot vilt, verwerkt worden tot hoogwaardige designproducten. In het atelier werken mensen die al 5 jaar in de bijstand zitten; met intensieve coaching komt 70% weer aan de bak.

Instock

De laatste tussenstop is bij Instock. Deze restaurantketen kookt met onverkochte producten en zet daarmee voedselverspilling letterlijk op de kaart. Omdat de producten aan het eind van hun houdbaarheidsdatum zijn, verwerkt de chef-kok ze meteen door ze bijvoorbeeld te conserveren, fermenteren, pekelen, drogen of roken. Dit vraagt grote creativiteit.

Met een rugzak vol bruikbare en praktische ideeën stapt iedereen na afloop in de bus naar Oisterwijk. Lees ook het volledige sfeerverslag.

Lees het volledige sfeerverslag op de website. Meegaan met een volgende inspiratietour? Neem contact op met Nicole van Hoof via nicolevanhoof@midpointbrabant.nl