“Gastvrijheid kan ook op een andere manier, zonder zoveel weg te gooien.”

Bistro JAN is een gezellige Urban Bistro in het centrum van Waalwijk. In deze oude boerderij – met secret garden – strijk je neer voor een goede kop koffie, lunch of diner. Tijdens een eerdere editie deden ze mee met de Horeca Food Waste Challenge van de Rabobank. Of dat resultaat had? Eigenaren Manon Sluyter en Maurice van Neijenhof:

“We hebben nu minder inkoop, we gooien minder weg en we draaien echt meer omzet. Ik kan het iedereen aanraden om mee te doen met deze challenge.”

“Je probeert gastvrij te doen, vertelt Manon verder, “door altijd brood, salade en frietjes erbij te geven. Maar 9 van de 10 keer kwam het terug en gooiden we het weg. Weet je, het is gewoon waste, het is gewoon verspilling. Gastvrijheid kan ook op een andere manier, zonder zoveel weg te gooien.”

Wegen in speciale zakken
Door de Horeca Food Waste Challenge kwamen ze er bij Bistro JAN achter dat ze veel weggooiden. Maurice: “Je afval gaat in speciale zakken, en je gaat wegen wat je weggooit. Dat is echt confronterend, allemaal goede dingen eigenlijk, die weggaan.”

40 broden op één avond
Op een normale zaterdagavond gingen er 40 broden doorheen, daarvan kwam veel weer terug. Dat hebben ze in dit restaurant inmiddels veranderd. “Gasten die nu brood willen, kiezen voor een broodplankje. En als ze erom vragen, snijden we met liefde alsnog wat brood voor ze”, vertelt Manon. “Maar niet meer standaard, daarvan kwam er uiteindelijk te veel in de prullenbak.”

Doei, standaard friet!
Aan een aantal tafels hoeven ze geen friet. Daarom betaal je er nu een klein bedrag voor. “De prijzen van de hoofdgerechten konden daardoor weer iets omlaag”, vertelt Maurice. “En gasten die nu friet bestellen, eten het ook echt.”

Minder inkoop, meer omzet
Na de Food Waste Challenge zijn er bij Bistro JAN een paar dingen veranderd. “We hebben de groenten gehalveerd, de salades geskipt en friet is dus betaald. De prijzen voor de hoofdgerechten konden daardoor omlaag. Met resultaat: we hebben nu minder inkoop, we gooien minder weg en we draaien meer omzet, duidelijk”, aldus Manon.”

“Als je mee kán doen, doe het!”
Wat wil je tegen andere horecaondernemers zeggen? Manon en Maurice: “Als je mee kán doen met de Horeca Food Waste Challenge, doe het! Het is nooit verkeerd om je eigen acties tegen het licht te houden. Je kan als ondernemer gewoon doorgaan met wat je elke dag doet, en je kan zeggen oké, waar kan ik mezelf verbeteren?”

Aanmelden voor de Horeca Food Waste Challenge 2022 kan tot 14 maart.