Horeca Impact Tour

Inspiratie voor horeca-ondernemers

Duurzaamheid. De kleine ondernemers én de grotere horeca-jongens (en meisjes) die er vandaag bij zijn, ze zijn er allemaal mee bezig, op hun eigen manier. De onderlinge gemoedelijkheid begint al in de bus. “Dit voelt als een schoolreisje.” Persoonlijke duurzaamheidstips en ervaringen werden enthousiast gedeeld, een extra meerwaarde van de tour.

“Doe wat leuks met dat sprietige topje van de prei”

Voor de één is het een tip om de hele prei te gebruiken, dus ook het groen (en doe wat leuks met dat sprietige topje) en de ander kijkt naar hoe het werkt met een handheld-systeem voor in de bediening dat bonnetjes op vervuilend thermopapier kan vervangen.

Vandaag keek iedereen rond met zijn eigen bril. Met de oren en ogen open. Om tips op te slurpen voor eigen gewin op korte én lange termijn. Bij het Amsterdamse Hotel Jakarta ging het vooral over innovatieve technieken en materiaalkeuzes bij de bouw van dit energiezuinige hotel. Maar ook hoe ze de lijn van duurzaamheid doortrekken nú en in de toekomst. Op de kamers, in de keuken en in de communicatie met hun gasten.

“Deze bulgur zou anders rücksichtslos zijn weggegooid”

Ook de smaakpapillen kwamen aan bod. Bij Restaurant Instock, ook in Amsterdam, mochten we proeven van geredde Bulgur die anders rücksichtslos zou zijn weggegooid met het hele maaltijdpakket dankzij die paprika met schoonheidsvlekje.

Vandaag motiveert om nog meer voedsel te redden. En om eens te kijken naar de wereld van verpakken. Want dat Instock veel voedsel krijgt van een verpakkingsbedrijf, dat wisten we niet. Eten waar niets mis mee is, maar waar een verkeerd etiket op zit. Kogelbiefstuk in plaats van gewone biefstuk. Waardoor 400 mooie stukken vlees zó-toedeledokie-de prullenbak in gaan. Als Instock er niet was. Dus:

Lang leve Instock voor het redden van deze producten

En lang leve alle horeca-ondernemers die met kleine stapjes de wereld veranderen. Door zelf anders in te kopen, te koken en te serveren. Maar ook door vragen te stellen aan hun leveranciers.

“Waarom zit elke aubergine apart in plastic verpakt?” Kan dat de volgende keer anders?

Met één vraag veranderen we de wereld niet. Maar door met zijn allen kritisch te blijven en kleine gewoontes te veranderen wél. En dat is precies wat we vandaag hebben gedaan. En nu op naar de volgende stap.

kijkje in de keuken
Hortus Botanicus –> drinkt zo’n 2000 liter per dag
the writings on the wall…
praten en proeven