28 januari waren we met ruim 40 man te gast in het duurzaamste gebouw van Nederland: het NIOO-KNAW. Recreatieondernemers, docenten van Helicon, architecten, mensen van de Efteling en een handjevol geïnteresseerden uit een andere hoek waren bij deze tour van het programma Een Gezond Leisureklimaat.
Over het NIOO-KNAW
Het NIOO-KNAW is een soort levend lab, een ontdekfabriek! Er gebeurt van alles en dat wordt doorlopend gemeten en onderzocht. Het is een basis voor fundamenteel onderzoek op het gebied van klimaat, planten, bodem, water, dieren en de samenhang daartussen.
Inspiratie
Tijdens de rondleiding kwam van alles aan bod. Bijzonder was bijvoorbeeld het verhaal over het gebruiken van poep en plas (poep = goud) door bijvoorbeeld gassen die vrijkomen door vergisting te gebruiken. Daarnaast leert het NIOO ons om de natuur als inspiratiebron te gebruiken. Bijvoorbeeld door met koolmezen de processierups te bestrijden. En door meidoorn in te zetten als natuurlijk prikkeldraad.
Recreatieondernemers: een hub voor circulariteit
Iedereen haalde er zijn eigen inspiratie uit. Enkele reacties van mensen die meegingen:
- “Dat bijenhotel, dat ga ik nu gewoon maken.“
- “Als ondernemers zijn wij eigenlijk een soort hubje voor circulariteit.”
- “Wij gaan in onze eikenbomen nestkastjes ophangen voor koolmezen. Dan kunnen die mooi de processierupsen weghouden!”
- “Het gaat niet alleen om wat je doet, maar ook hoe je dat overbrengt op je gasten. Niet belerend, maar juist enthousiast! Wij leiden ze hier gewoon zelf rond, dus dat is heel persoonlijk en ze kunnen meteen vragen stellen.”
- “Ik wil geen Round-Up meer gebruiken en het gras tussen de tegels laten staan. Maar ik vind het ook wel lastig, want gasten vinden het er slordig uitzien.”
- “Je moet er gewoon leuke termen bij bedenken! Zoals dat Poep = Goud-verhaal. Een stuk inspirerender dan uitleggen dat je ontlasting recyclet. Dat vond ik inspirerend! Ik ga eens nadenken hoe ik dat zelf ook kan doen.”
Duurzaamheid voor recreatieondernemers makkelijk maken
Iedereen die er vandaag bij was, is zich bewust van klimaatverandering en is bezig met acties om die veranderingen te kunnen incasseren én om duurzaam de toekomst in te gaan. Zij merken dat er een ommekeer gaande is, en merken ook dat hun gasten ermee bezig zijn. En dat is gunstig, want vanuit het contact dat zij hebben met hun gasten, kunnen zij op een positieve manier aandacht geven aan duurzaamheid.
Tijdens deze tour hebben ondernemers met gidsen van het NIOO én met elkaar tips uitgewisseld. Ook zijn ondernemers geprikkeld om door te gaan met duurzame acties, op een manier die bij ze past! Ze hebben daarvoor inspiratie opgedaan en nieuwe contacten gelegd.
Met Een Gezond Leisureklimaat is dat precies waar we voor staan: het zetten van duurzame stappen voor recreatieondernemers makkelijk maken. Dat doen we door ondernemers en experts met elkaar in contact te brengen en door het thema duurzaamheid toegankelijk en uitvoerbaar te maken.
Zoek jij ook inspiratie in duurzaamheid?
We blijven ook in de toekomst tours organiseren op het gebied van duurzaamheid. Ook kijken we hoe toepassingen er in de praktijk uitzien voor ondernemers in de vrijetijdssector. Wil je meer weten of kun je wel wat ondersteuning gebruiken? Neem dan contact op met projectleider Nicole van Hoof.
Nuttige linkjes
- Kleurrijk overzicht EcoTEch bij het NIOO
- Meer over het NIOO-gebouw: nioo.knaw.nl/gebouw
- De Bodemdierendagen zijn in 2019 van 26 september t/m 6 oktober. Zoek ook mee: bodemdierendagen.nl
- Meer over ‘Poep is Goud’: http://www.nioo.knaw.nl/poepisgoud
- Krantenartikel over het lopende onderzoeksproject bij Ecodorp Boekel: https://www.bd.nl/boekel/boekelse-poep-is-goud-waard~a1272ad6/
- Overzichtspagina met allerlei educatieve info: https://nioo.knaw.nl/nl/educatieve-informatie-NIOO
- Op zaterdag 5 oktober is de grote open dag op het NIOO – Filmpje over de vorige Open Dag: https://youtu.be/_VXxZpAi8cg
- De serious game Climate Pursuit – overleef jij 100 jaar klimaatverandering als plant of dier? climatepursuit.nl
- Het net gelanceerde Deltaplan Biodiversiteitsherstel: doen jullie ook mee als netwerk? samenvoorbiodiversiteit.nl
- En nog veel meer op de website nioo.knaw.nl, of op de social media-kanalen @niooknaw