The Green House

Inspiratietour Klimaatproof Ondernemen

Een ware ontdekkingsreis: zo kun je de inspiratietour Klimaatproof Ondernemen van 18 juni bestempelen. Per bus reizen 15 partners naar het Nederlands Instituut voor Ecologie in Wageningen.

Tijdens de rondleiding legt onze gids Froukje alles uit over de bij de bouw gebruikte recyclebare materialen zoals hout, glas, metaal en ecobeton, maar ook de groene daken, een werkende versie van een waterzuivering met helofytenfilter, zonnepanelen en het gebruik van ecologisch prikkeldraad (groene hagen) komen aan bod. Vol enthousiasme vervolgt ze haar verhaal over het onderzoek met een nieuw soort waterzuivering: Poep is Goud. Met algen en bacteriën worden waardevolle stoffen teruggewonnen. Aan het eind van de rondwandeling passeren we een voedselbos inclusief een bijenhotel. Een aantal toepassingen die we gezien hebben, zijn voor ons als recreatieondernemer eenvoudig toe te passen, zoals het aanleggen van een bijenhotel of wellicht een helofytenfilter. Een eyeopener is het bewust omgaan met materialen.

The Green House

Van Wageningen gaat de bustocht naar Utrecht. Bij The Green House vertelt Josja Veraart van Natuur en Milieu Federatie Utrecht over de taken en rol van deze federatie: de verbinding leggen tussen consument en producent. Ze heeft diverse tips hoe we zelf met circulariteit aan de slag kunnen gaan. Zo kun je al in de ontwerpfase meenemen met welke herbruikbare materialen je wilt bouwen, zorgen voor lokale ketens en bedenken hoe je een afvalvrij kantoor inricht.
In het restaurant van The Green House (2e prijswinnaar van de Duurzaamheidsprijs 2017) krijgen we een heerlijke lunch geserveerd. Het is een circulair horecapaviljoen waar bijvoorbeeld veel producten uit eigen kas komen. In de open keuken koken de koks zoveel mogelijk stekkervrij in een pizza houtoven. Is er voedselafval? Dan gaat dat rechtstreeks naar de eigen composteermachine waar het verwerkt wordt tot een nieuwe grondstof om de houtoven mee te stoken.

I-did

Vervolgens gaat de tocht per fiets naar I-did. Hier verwerken medewerkers oude kleding en textiel die gerecycled zijn tot vilt tot hoogwaardige designproducten. Ze verwerken bijvoorbeeld de uniformen van de KLM, Shell en de zorg tot unieke relatiegeschenken, zoals een (laptop)tas, toilettas of shopper. I-did maakt zelfs behang van het vilt. Nieuw is een akoestische interieurlijn waarbij ze met twee andere bedrijven samenwerkt.
I-did heeft nadrukkelijk ook een maatschappelijk aspect. In het atelier worden mensen gecoacht die al 5 jaar in de bijstand zitten. Na afloop van de stageperiode vindt 70% een betaalde baan.

Instock

De inspiratietour eindigt bij Instock Utrecht. Deze restaurantketen kookt met onverkochte producten en zet daarmee voedselverspilling letterlijk op de kaart. Het restaurant betrekt de producten van 160 AH’s uit de Randstad via het Foodrescue centrum. De andere twee restaurants, in Amsterdam en Den Haag, bestellen uiteraard ook daar hun producten. Binnen 24 uur moet dat allemaal gebeuren gezien de houdbaarheidsdatum. Alles wat niet opgaat, gaat naar de voedselbank. Om de producten langer houdbaar te maken, verwerkt de chef-kok ze meteen door ze te conserveren, fermenteren, pekelen, drogen of te roken. Dit vraagt grote creativiteit. Dit vraagt grote creativiteit. Na diverse lekker hapjes en een drankje gaat het op de fiets weer naar The Green House.

Sleutels naar nieuwe mogelijkheden

Met een rugzak vol bruikbare en praktische ideeën stappen we na afloop in de bus naar Oisterwijk. Vol lof spreken we over het enthousiasme waarmee de verhalen zijn verteld. Enkele reacties van deelnemers:

  • ‘Het zijn allemaal sleutels naar nieuwe mogelijkheden die we aangereikt kregen’.
  • ‘We hebben voorbeelden gezien en gehoord waaruit blijkt dat je samen de gedachte van circulariteit tot uitvoer kunt brengen.’
  • ‘De toepassingen van circulariteit zijn indrukwekkend.’

Meer informatie of meedoen aan de volgende tour?

Wil je meer weten over deze tour? Bij voldoende interesse gaan we deze tour in het najaar nog een keer organiseren. Laat het weten aan Nicole van Hoof via e-mail nicolevanhoof@midpointbrabant.nl