Inspiratietour_Parijs

Inspiratietour Villages Nature en Disneyland Paris

Na ‘een rondje om de kerk’, vanwege een achtergebleven telefoon, vertrekken 21 partners van House of Leisure op 5 maart naar de eindbestemming van die dag: Villages Nature. Dit recent geopende park presenteert zich als dé ontmoetingsplaats tussen mens en natuur. Het belooft een betoverende ontsnapping te worden, waar je volledig tot rust komt. Disneyland Paris staat voor de tweede dag op het programma.

Waarom we hebben ingeschreven voor de tour, wordt ons gevraagd. Inspiratie opdoen, is het veelgehoorde antwoord! Als groot fan van Disneyland wil Albert Vleer (Studio Vleer) ook een handtekening van Mickey Mouse scoren. En Jaap Beerends (IJslander) licht toe: ‘Ik ben vrij nieuw in de recreatiebranche en deze tour zie ik als een ideale gelegenheid om mijn netwerk te vergroten. Je bouwt snel een band op.’

Villages Nature

De groep blijkt een gemêleerd gezelschap. Er worden serieuze gesprekken gevoerd, maar regelmatig klinkt er ook een lachsalvo door de bus.

Bij Villages Nature aangekomen, leidt Jean Louis Detaille ons rond door de diverse werelden. De start is bij BelleVie Farm, een educatieve boerderij waar dieren verzorgd worden en kinderen met verrukte koppies ravotten in een grote binnenspeeltuin. ‘Wat mij hier opvalt is de rustige sfeer vanwege het gebruik van geluidsisolerende materialen. Hoewel’, vervolgt Maarten Derks (BillyBird Facilities), ‘ik het ook wel een beetje klinisch vind overkomen.’

Het Forest of Legends is indrukwekkend en haalt het kind in sommigen naar boven, getuige het glijbaanavontuur van Ton Derks (BillyBird Facilities) en Marcel van Dijk (Auberge de Hilver). De gids moet ons ‘meesleuren’ naar de eyecatcher van het park: Aqualagon, het grootste zwemparadijs van Europa met 7 spectaculaire glijbanen en een enorm buitenbad. De zwembroeken worden na de rondleiding dan ook snel uit de koffer gehaald.

Aan de Lakeside Promenade, het kloppende hart van het park met diverse restaurants, een kruidenier en bakker, genieten we van een drankje. Dat Villages Nature, relaxen in een natuurlijke omgeving, haar naam eer aandoet hebben we inmiddels gezien: groene daken en muren, het gebruik van streekproducten, elektrisch vervoer en fietsen. En … het park haalt alle energie uit aardwarmte. Minpuntje is het scheiden van afval, dat gebeurt erg minimalistisch.

Disneyland Paris

‘Er staan alleen maar zoete broodjes en zoetwaren op tafel’, constateert Ernst Jonkers (Streekpark Klein Oisterwijk) die de volgende ochtend in BelleVie Farm aanschuift voor een echt Frans ontbijt. Ook dit wordt heel gastvrij en sfeervol geserveerd.

Wat staat ons op deze zonnige dag in Disneyland Paris, het park dat al 25 jaar bestaat, te wachten? Gaat Albert de felbegeerde handtekening van Mickey Mouse scoren? Drie gidsen wachten ons op bij het Euro Disney hotel en behandelen ons als echte vips.

Onze indrukken

Alhoewel Disneyland pretendeert duurzaam te zijn, ervaren wij dat niet zo. Nicole van Hoof, projectleider Een Gezond Leisureklimaat: ‘Ze beweren aandacht te hebben voor klimaatverandering samen met hun medewerkers, maar je ziet er weinig van terug. De gidsen kunnen geen antwoord geven op de vraag ‘hoe dan’, het afval wordt nauwelijks gescheiden en plantjes worden doodgespoten met blauwe verf.’

Maarten merkt op dat het park qua looproute ontzettend slim en logisch is ingericht. ‘Bij binnenkomst word je geleid via allerlei plekjes waar je koffie kan drinken en op weg naar de uitgang kom je langs de souvenirwinkeltjes. Daarnaast is er goed gebruik gemaakt van een weenie: elk thema heeft een eigen eyecatcher waar het publiek meteen op afgaat.’

Albert: ‘Disneyland Paris is heel goed in storytelling. Als bezoeker word je echt meegezogen en het klopt allemaal.’ Om drie uur stapt hij tevreden in de bus voor de lange tocht terug naar Oisterwijk. Jawel, mét een handtekening van Mickey Mouse op zak.

Op de terugweg is het stil achter in de bus. Voorin is dat anders, daar klinken de lachsalvo’s. Jaap heeft zeker met 10 mensen een vervolgafspraak.

Het was een gezellig gezelschap, waar kruisbestuiving zeker heeft plaatsgevonden. Bovendien was het ontspannend én inspiratievol.

TIPS:

  • Ontwerp eerst de route van een park en de bezoekersstroom voordat je de locatie van een gebouw en attracties kiest en horeca-uitgiften ontwerpt.
  • Ouderwetse waarden in een nieuw jasje hebben nog steeds bestaansrecht: zoals zelfgebakken cake en eigen ambachtelijk gemaakte producten in je horeca. Dit moet dan wel echt zijn.
  • Kleine details zorgen voor een glimlach. De openbare ruimte thematisch inrichten zorgt voor een betere beleving: lantaarnpalen met ledprojectie van boomblaadjes, muziek in de openbare ruimte, decoratieve afbeeldingen in het asfalt.
  • Aankleding van de Food en Drink concepten met veel verticale planten en natuurlijke kleuren & Keep it Simpel.
  • Weinig lichtvervuiling op Villages Nature. Straatverlichting is met spots gericht op de belangrijkste plekken, bijvoorbeeld kruising van paden. Overige verlichting is sfeerverlichting en alleen op plekken waar het er echt toe doet.
  • Vertel één verhaal, vertel het met overtuiging en vermijd tegenstrijdigheden die afbreuk doen aan je verhaal.
  • Als je klimaatbewustzijn pretendeert, dan moet je dat ook concreet laten zien en je medewerkers hierin meenemen. In deze tijd verwacht de bewuste consument dat ook gewoon.