Kansen voor een klimaatproof recreatiesector

Partners van het project Een Gezond Leisureklimaat bespreken kansen voor een klimaatproof recreatiesector bij Natuurlijk Tomaat.

Nadat de innerlijk mens goed verzorgd was, presenteerde Nicole het programma van Een Gezond Leisureklimaat. Iedereen is ervan overtuigd dat ook in de Leisure-branche het van groot belang is klimaatbestendige maatregelen te nemen. Partners kregen 3 fictieve casussen voorgelegd:

 1. Frank die zijn vakantiepark, gelegen in agrarisch gebied, wil uitbreiden met een groepsaccommodatie.
 2. Saskia die haar pannenkoekhuis wil verbinden met de natuurlijke omgeving.
 3. Peter en Linda die hun hotelfunctie willen uitbreiden met bijv. wellness, kookworkshops of sport.

Ze zetten de deelnemers aan het denken over praktische maatregelen die recreatieondernemers kunnen nemen om het veranderende klimaat het hoofd te bieden.

Uitwerking brainstorm

De brainstorm leverde bruikbare en praktische maatregelen op, zoals:

 • Klimaatmaatregelen gaan over het voorkomen van hittestress en opvangen van overtollig water en dat weer hergebruiken om o.a. verdroging tegen te gaan. De recreatieondernemer kan bijvoorbeeld parasols vervangen door bomen. Deze natuurlijke parasols en de groene omgeving geven zijn bedrijf een unieke uitstraling, dragen bij aan het voorkomen van hittestress en zorgen voor meer CO2
 • Het hemelwater opvangen en direct gebruiken als wellness faciliteit (modderbad…).
 • Zonnepanelen op daken van stallen van de omliggende boerderijen.
 • Energieneutraal bouwen.
 • Regenwater hergebruiken / plaatsen regentonnen.
 • Pluktuin aanleggen / tuin met eigen kas.
 • Natuurlijke waterspeeltuin.
 • Gebruik biologische schoonmaakmiddelen.

Toerlezjoere

Ted en Theo vertelden hoe Toerlezjoere in Gilze, het ‘vergeten gebied’ tussen West- en Midden-Brabant  op professionele wijze op de kaart zet. Mooie samenwerkingen komen tot stand en vooral de eigen inwoners worden ‘wakker geschud’ om hun woonomgeving te verkennen.

Rondleiding in de kas van Natuurlijk Tomaat

De afsluiting was een rondleiding door de kas van Natuurlijk Tomaat waar eigenaresse Henriëtte vol verve vertelde waarom ze overstapte naar het biologisch kweken van tomaten, komkommers en paprika’s. Te zien was dat alles heel arbeidsintensief is, maar wat halen zij en haar medewerkers een hoop voldoening uit hun werk.

Een Gezond Leisureklimaat

Wil je meer weten over het programma Een Gezond Kleisureklimaat? Neem contact op met Nicole van Hoof via nicolevanhoof@midpointbrabant.nl