Hoos & Hitte Contest

Klimaatwedstrijd Hoos & Hitte Contest

Een actieve en een bewuste leisuresector, dát willen we bereiken met ons programma Een Gezond Leisureklimaat. Een manier om ondernemers daarbij te helpen is klimaatwedstrijd De Hoos & Hitte Contest.

Over de Hoos & Hitte Contest

De Hoos & Hitte Contest is een wedstrijd die mensen oproept om duurzame maatregelen te bedenken/toe te passen in de sector toerisme en recreatie (ook wel vrije tijd of leisure). Dat mogen ondernemers zijn, maar ook anderen die een plan bedenken voor deze sector.

We laten mensen nadenken over hoe je klimaatveranderingen hoos en hitte kunt ombuigen tot pluspunten of meerwaarde voor een bedrijf of omgeving. Zowel in de stad als in de natuur. Denk aan (natuur)beleving, robuuste natuur die tegen een stootje kan, bewustwording bezoekers, educatie. Of in de zin van storytelling/marketing: doordat je hoosbuien opvangt in een mooie poel komt nét dat ene bijzondere vogeltje bij jou uit de poel drinken. Vlak naast jouw terras kan dat zomaar een publiekstrekker worden.

Het plan moet bijdragen aan klimaatadaptatie óf aan klimaatmitigatie.

1. Klimaatadaptatie

Wat kun je doen om je aan het nieuwe klimaat aan te passen? De wedstrijd daagt uit een manier te bedenken om hoosbuien en hitte op te vangen, te incasseren en nare gevolgen zoals extreme hitte of overstroming in het bedrijf of omgeving te voorkomen.

2. Klimaatmitigatie

Wat kun je doen om de verwachtte klimaatveranderingen te vertragen? De wedstrijd daagt uit om duurzame maatregelen te bedenken zoals energiebesparing, het tegengaan van voedselverspilling, circulair ondernemen etc.

Prijzen

Om ondernemers op verschillende manieren te helpen zijn er 2 soorten prijzen: € 5000 voor het best uitvoerbare plan én € 5000,- voor het meest innovatieve plan. De 5 genomineerden winnen sowieso € 1000,- ter aanmoediging. Een jury van experts beoordeelt de plannen. Helga van Leur is daarvan de voorzitter.

Samenwerkende partners

In deze wedstrijd werken we samen in de communicatie met onze partners Buitengebiedmanagement Oisterwijk, Midpoint Brabant en de Regio Hart van Brabant. Klimaatdeskundige en ex-weervrouw Helga van Leur zet in als voorzitter van de jury. Ook is ze ambassadeur van Een Gezond Leisureklimaat.

Meer informatie 

Meer weten over Hoos & Hitte Contest 2019? Kijk hier:

Algemene info over de contest

Spelregels

Tips voor recreatieondernemers

Interview met Helga van Leur