Masterclass Circulair (ver)Bouwen

Masterclass Circulair (ver)Bouwen groot succes

28 januari 2021. Vandaag is de aftrap van de Masterclass Circulair (ver)Bouwen! Normaal gesproken op locatie, maar nu via Teams. De deelnemers zitten thuis achter het scherm voor tips over bewust omgaan met bouwmaterialen, energie en afval. De master van deze class is Hiltrud Pötz die opgroeide op het Duitse platteland en nu in Nederland werkt aan haar missie: “Ik ben bezig de natuur in de stad terug te brengen.”

Veel bijgeleerd

De deelnemers zijn divers: een bouwkundig engineer bij de Efteling, een kaasboerin, een daktuinontwikkelaar, een buitenjournalist, outdoor-recreatie-ondernemer en zo nog een aantal duurzame verbinders met bouwplannen. Deelnemer Jos de Punder heeft een vakantiepark met voedselbos. Jos: “Duurzaamheid is een rode draad in mijn ondernemerschap. Het vakantiepark is gasloos, we hergebruiken water met helofytenfilters en willen een biomakerij. Ik weet dus al veel van circulair bouwen, maar heb vandaag veel bijgeleerd. Hiltrud boeit, heeft een brede visie en is ervaringsdeskundige. Ze laat successen zien en daarmee inspireert ze me!”

“Dat duurzaamheid zó mooi kan zijn…”

Ook Nicole Berkelmans is enthousiast: “Ik vond het goed! Een degelijke presentatie met goede voorbeelden van circulair bouwen. Dat duurzaamheid zó mooi kan zijn, is inspirerend.” Nicole is mede-ontwikkelaar van Landgoed de Groene Kamer ten zuidwesten van Tilburg en staat open voor ideeën. Het contact met de andere deelnemers vond ze ook een meerwaarde. “Van de Efteling tot Rooftop Rumours en meer, allemaal in de omgeving Tilburg. We kunnen leren van elkaar! Ik kijk uit naar de tweede meeting op 4 maart. Als we nú de goede mensen om ons heen verzamelen, kunnen we straks bij Landgoed De Groene Kamer circulair bouwen.”

Netwerken in de pauze? Online werkt ’t ook!

Dat vandaag veel recreatie-ondernemers samen meedoen, werkt ook goed.  Na de 5 minuten koffiepauze raken deelnemers in gesprek met elkaar. Ze wisselen tips uit. Nicole: “Waar ik stiekem op hoop, is een klein boekje of document met daarin een praktische handleiding naar circulair bouwen in Brabant. Daarin voorbeeldgebouwen, het netwerk, architecten, aannemers, inkoopbedrijven en bewezen technieken zoals de hemelwaterhergebruikbak.” De deelnemers zijn het erover eens dat het fijn is om concrete informatie te delen en samen op te trekken. Want soms lijkt het alsof iedereen zelf het wiel uitvindt, en dat is zonde. Laten we elkaar helpen door onze ervaringen te delen, zeggen ze na afloop.  

5 tips uit de masterclass

  1. Circulair bouwen is ook heel puur bouwen.
    Wat hoeft niet per se? Dat doe je niet. Een nok kan bijvoorbeeld open blijven. Dat bespaart kosten, materiaal en dus energie en uitstoot voor het inbouwen van een plafond. Lijm en purschuim zijn ook niet nodig als je goed bouwt.
  2. Bouwen met hout is iets duurder, maar het valt best mee.
    Het is zo’n 10 á 15 % duurder. Als je verantwoord hout gebruikt, spaar je het milieu enorm.
  3. Regenwater is behoorlijk schoon water.
    Dat kunnen we gewoon gebruiken voor de wc of de wasmachine. In België en Duitsland is dit al de norm.
  4. Richt je op het veranderende klimaat.
    Hete zomers zoals in de afgelopen jaren worden het nieuwe normaal. Daar moet je gebouwen op aanpassen. Je moet dus aan koeling denken, en dan liever niet met energievretende airco’s. De beste koelmachines zijn bomen; die verdampen water en geven schaduw en koelte.
  5. Zorg voor meer groen en minder tegels of bestrating.
    Als we de grond open houden, kan de regen erin wegtrekken. Daardoor warmt het minder op. Gras verwarmt tot maximaal 30 graden, maar asfalt tot zo’n 60 à 70 graden. Als we meer groen toevoegen, dan heeft dat dus meerdere voordelen.

Op naar deel II van Circulair (ver)Bouwen

4 maart is het tweede deel van de Masterclass Circulair (ver)Bouwen. Dan gaan we door met individuele casussen van de ondernemers en wat zij kunnen doen om circulair te bouwen. Orbis verzorgt voor ons deze Masterclass samen met Hiltrud Pötz van Atelier GroenBlauw.

Ben je recreatie-ondernemer en wil je ook met duurzaamheid aan de slag? Bekijk ons aanbod.