Recreatieondernemers inspireren elkaar

Bestellingen doen, zorgen voor goed en voldoende personeel, je terras klaarmaken voor de lente… Er is zó veel te doen! Om de dingen gedaan te krijgen, ga je helemaal op je bedrijf. Maar wat nu als je nu eens bij een ander kan kijken? Zien hoe hij of zij de dingen aanpakt? Welke duurzame keuzes een ander maakt? Dat leidt tot bakken inspiratie, blijkt uit de Klimaatsafari’s die we organiseerden deze maand in De Baronie en De Langstraat.

De kracht van klimaatsafari’s
Wij merken op onze klimaatsafari’s dat recreatieondernemers het fijn vinden om bij een ander langs te komen. Om te zien wat daar gebeurt aan duurzaamheid. Want overweeg je zonnepanelen? Stel je vragen aan iemand die ze al heeft en je krijgt een compleet antwoord. Zoek je een manier om afval beter te scheiden of juist om minder weg te gooien? Dan heeft een ander daar soms nét een bruikbare tip voor. Onderweg naar huis blijft dat ene verhaal in je hoofd hangen. En dat kan zomaar het begin zijn van een nieuwe aanpak voor jou en je collega’s.

Ondernemers onderling hebben aan een half woord genoeg
Tijdens de klimaatsafari’s zijn recreatieondernemers te gast bij op het bedrijf van één van hen. Die laat zien wat ze doen aan duurzaamheid. Een adviseur van Waterschap Brabantse Delta geeft extra tips, bijvoorbeeld over het loskoppen van de regenpijp zodat water direct de grond in kan zakken. Tussen de regels door worden veel vragen gesteld en ervaringen gedeeld. Ondernemers hebben onderling vaak aan een half woord genoeg.

Duurzaamheid laten zien aan je gasten
Deelnemers van de klimaatsafari’s zijn dus enthousiast over deze manier van kennis delen en inspireren. Soms omdat het een eerlijk verhaal oplevert waardoor je zelf makkelijker besluit iets ook of juist niet te doen. Maar ook ter bevestiging: hé, ik ben eigenlijk al heel duurzaam bezig. Als dat zo is, hebben we nog een afsluitende tip: laat het zien aan je gasten. Want gasten nemen steeds vaker duurzaamheid van een bedrijf mee in hun beslissing om te boeken of reserveren. Door drukte op het bedrijf zou je er bijna niet aan denken, maar ook hier liggen dus kansen.

Wil je ook aan de slag met duurzaamheid op je recreatiebedrijf?
Vraag een gratis Quickscan Duurzaamheid aan! Ben je juist al heel duurzaam bezig? Vraag dan Communicatietips Duurzaamheid aan. Die is eveneens gratis.