Regen! Je kunt er wat mee, ook als recreatie-ondernemer. Maar wat werkt? En hoe werkt het? Vanuit Een Gezond Leisureklimaat helpen we ondernemers klimaatproof te worden. Daarom gingen we vandaag (eind februari 2019) op pad met recreatie-ondernemers uit de Regio Hart van Brabant.
Een mooie dag, met een fantastische ontvangst bij de campings waar wij vandaag te gast zijn: beginnende Landschapscamping Het Gilzer Lindenhof in Gilze en Camping Van ’t Zandeind in Riel (volgens Zoover de beste accommodatie van Brabant). Campingeigenaren John (Gilze) en Jos (Riel) laten ons zien wat ze allemaal doen om regenwater te gebruiken op hun camping, waardoor ze water besparen én hun gasten bewust maken van deze keuzes en het duurzame verhaal daarachter.
Corné Machielsen van Waterschap Brabantse Delta vult aan met tips. Bijvoorbeeld met overige maatregelen om regenwater te gebruiken én andere ideeën op het gebied van duurzaamheid zoals zonnepanelen op je dak, in plaats van dakpannen.
Vijf voor twaalf
Corné onderstreept de ernst nog eens. Hitte en droogte zijn een probleem. En dat probleem wordt steeds groter, want ook dit jaar is er al sprake van een watertekort. Toch denken wij graag in kansen. Dús: waar we vroeger regenwater gewoon lieten wegstromen, gaan we dat nu benutten. Let op: hier komen de tips!
Tips door en voor recreatieondernemers
- Zaag de regenpijp af en laat het water terug vloeien in de grond. Dat geeft veel rendement, want je bodem blijft vochtig. Bijkomend voordeel, je ziet het meteen als je dakgoot of pijp verstopt is.
- Bezig met nieuwbouw? Pak duurzaamheid juist nú mee! Je bent toch bezig, investeer nu in duurzame materialen, daar profiteer je nog lang van. Bv. een regenwatertoilet. Laat het zien aan je gasten en vertel wat je doet en waarom. Daarmee onderscheid je je echt!
- Gebruik dus regenwater om het toilet door te spoelen. Regenwater bevat minder kalk en dat scheelt weer poetsen.
- Of: installeer een vacuümtoilet (net als in het vliegtuig). Dat gebruikt 3 liter water i.p.v. 12 liter per spoelbeurt.
- Gebruik een duurzame pelletkachel voor warmte.
- Gebruik drainage om water in je velden te behouden en je bodem goed te houden. Drains langs de zijkanten, maar zeker ook middendoor. Hoe meer drains, hoe makkelijker je water in het veld krijgt en houdt en hoe minder je hoeft te sproeien. De wortels van je gras blijven dan nat, waardoor je gras groen blijft. Je krijgt minder snel last van schadelijke insecten zoals emelten.
- Een regenton is vooral goed voor zichtbaarheid en bewustwording. Qua wateropvang en hergebruik zet het voor ondernemers geen zoden aan de dijk. Maar in de recreatie kan een regenton wel een prima middel zijn ter bewustwording, laat kinderen bijvoorbeeld hieruit tappen en de plantjes water geven.
- Tip die hieruit voortkomt: maak het leuk en zichtbaar voor je gasten en zeker ook voor kinderen! Bijvoorbeeld met een waterbaan of waterspeeltuin. Wil je hiermee aan de slag? Win € 5000,- voor je plan met de Hoos & Hitte Contest!
- Gebruik een waterdoorlatende verharding voor wegen of parkeerplaatsen! Dit is beter dan het gebruik van asfalt.
- Vang regenwater op in een dieper gelegen gedeelte van je terrein, zoals we zagen als mogelijkheid op één van de campings. Laat het vanaf je daken daarheen vloeien. Van daaruit kun je je land bevloeien via drains. Het water blijft daar niet in staan, het is zo weg via de drains, dus extra risico op muggen is er niet.
- Laat regenwater gewoon van een dak naar beneden kletsen. De grond vangt het wel op en blijft daardoor vochtig. Goed voor de bodem, zeker ook als er droge tijden komen.
- Onderzoek je bodem! Wat vertelt die? Wat heeft de bodem nodig? Als je dit weet, kun je veel gerichter te werk gaan en jouw gras letterlijk groener maken dan dat van je buurman. We merkten al veel verschil tussen bodems van beide campings. De camping in Gilze bevat een leem/klei-achtige bodem, de ander meer zand (de camping in Riel). Beide bodems hebben iets anders nodig. Door je bodemstructuur te verbeteren kan je bodem water langer en beter vasthouden.
- Klaver tussen je gras bindt je stikstof waardoor je minder kunststof hoeft te strooien om een gezond en groen veld te hebben.
O ja, en niet te vergeten: neem duurzame maatregelen die bij jou en je bedrijf passen. Er zit voor iedereen en voor elk budget wel iets bij. Sta open voor verandering, zoals alle toppers die er vandaag bij waren!
Hoos & Hitte Contest
Voor iedereen die nú al iets wil, meld je duurzame idee aan voor de Hoos & Hitte Contest! Doe dit vóór 15 maart, dan maak je zomaar kans op € 5000,- voor de uitvoering van jouw plan. En een ontmoeting met jurylid Helga van Leur;).
Nuttige linkjes
Menukaart met klimaatregelen vanuit de waterschappen
Klimaateffectatlas
Praktische tips van Huisje Boompje Beter
Meer informatie?
Heb je een vraag over het klimaatproof maken van jouw recreatie-bedrijf? Bel of mail projectleider Nicole van Hoof.