Maandag 21 oktober nam Een Gezond Leisureklimaat recreatie-ondernemers mee in de wereld van water & groen. En dat ging er zó aan toe:
Mariet Muskens (De Schaapskooi) en Hannelore van Rijswijk (Hoeve De Mertel) lieten ons zien wat zij doen op het gebied van (regen)water & groen.
Hun best practices en tips op een rijtje:
- Een smakelijke haag zien je gasten graag
Eigenaresse Hannelore heeft een frambozenstruik op de camping geplant en lekkere verse kruiden. Gasten mogen bij Hoeve de Mertel zelf plukken en knippen en het ruikt heerlijk. Hannelore: “En van de frambozen maken we onze eigen jammetjes. Gasten kunnen die kopen in de campingwinkel.” - Creatief met materiaal
Een oud rek of rooster uit de koeienstal? Dat plaatsen ze hier bij De Schaapskooi speciaal voor caravan-gasten op het gras. Mariet: “Makkelijk om de caravan op te rijden en stabiel te plaatsen. En goed voor ons gras: regenwater kan er gewoon doorheen.” - Maait ‘m (niet)
Zowel Hannelore als Mariet maaien bewust wel óf bewust niet. Want waarom zou je randen gras maaien, als dat niet hoeft? Open plekken en randen kunnen gewoon doorgroeien. Mariet: “En maai je wel? Laat dan het gemaaide gras lekker liggen. In de zomer beschermt deze laag je grasmat. En het is voeding en beschutting voor allerlei beestjes.” - Lekker slapen in het donker
“Verlichting hebben we niet bij campingplekken”, vertelt Mariet. Dat is beter voor dieren en de natuur. En het scheelt stroom. “Het is soms even wennen voor onze gasten. Maar dan vertellen we dat dit past bij ons idee van een natuurcamping. Dat het dus een bewuste keuze is. En vaak horen we dan ‘ja, we slapen hier wel heel lekker…'”
Corné, gebiedsadviseur bij Waterschap Brabantse Delta, vertelt ter plekke wat er nog meer mogelijk is aan klimaat-maatregelen. De nadruk ligt op kleine, realistische stappen ter inspiratie:
- Houd het water in je sloot met behulp van een stuw
Dat kunnen gewoon een paar planken zijn in je sloot, die voorkomen dat het water weggaat. Het beschermt je terrein in droge tijden. Dit moet wel in overleg met het waterschap. - Gebruik zonnepanelen direct als dakpannen
Dat scheelt een laag en is duurzamer dan alleen dakpannen. Maar nog beter is een combinatie van een groen dak met zonnepanelen. - Gebruik grint om water door te laten rondom een gebouw
- Een tip voor het goedkoper inkopen van fruitbomen via Stichting Corazon kwam ook naar voren.
Meer info daarvond vind je hier: http://www.corazon.nu/corazon-fruitbomen-actie.
De dag sloten we inhoudelijk af. Elke deelnemer vertelde over wat hij/zij zelf gaat doen duurzamer te ondernemen. Kortom: een geslaagd Rondje Regenwater. Mariet, Hannelore, Corné en alle deelnemers, bedankt!
Wil je meer tips voor water en groen?
Lees over ons andere Rondje Regenwater in de praktijk.
