Bijeenkomst Samen Duurzaam

14 januari was het zover: Samen Duurzaam! Ruim 20 horeca-en recreatieondernemers inspireerden elkaar met tips over afval, voedselverspilling, energie, water, groen én hoe je dat gastvrij kunt communiceren. Welke tips dat waren, lees je hieronder.

Hariette Rijnen van ’t Draaiboompje in Moergestel was erbij. We spraken haar na afloop:

Hariette, wat was nieuw voor je?
“Dat vlees zo belastend is voor het milieu. Nog meer dan reizen met het vliegtuig. Daar schrok ik echt van.  Wij serveren veel vlees, dus ik moest even schakelen.”

Wat ga je doen met de tips?
Wij staan voor buffetten met goed én veel eten, daar komen onze gasten echt voor. Maar het hoeft niet overdadig te zijn, dat is het nu eigenlijk wel. Dus we gaan de porties kleiner maken, zodat we minder in de prullenbak hoeven te gooien. Want dat is zonde.”

Heb je een tip voor een ander?
“Ja, voor mijn personeel, haha… Maar serieus, die moeten mij echt gaan tegenspreken als ik weer eens veel te veel wil inkopen. Ik heb het nódig dat ze mij daaraan herinneren. Anders verandert er niks. We gaan ermee aan de slag!”

Hieronder delen we alle tips die ondernemers elkaar gaven. Deel ze gerust met anderen en doe er je voordeel mee.

Tips voor minder afval

Maak een eigen compostberg
Compostering is ook goed te doen voor het klein- en middenbedrijf. Check bijvoorbeeld: https://dailygreenspiration.nl/verse-trend-begin-compostfabriek/.

Kijk naar verpakkingen van dingen die je koopt
Bij keuze/ inkoop van producten wordt steeds vaker naar verpakking gekeken. Een zelfde product maar duurzamer verpakt? Doen!

Wegwerp? Gebruik dan liever biologisch afbreekbaar
Bijvoorbeeld biologisch afbreekbare bekers, servies of frietbakjes. Het kost meer, maar ziet er vaak sjieker uit.

Gebruik herbruikbare tassen
En help je gasten daarbij. Hang bijvoorbeeld boodschappentassen op.

Vertel je gasten erover
Dan begrijpen en onthouden ze je beter. Dat kan gewoon door mondeling te vertellen waarom jij als ondernemer ergens voor kiest en het bij jezelf te houden.

Hergebruik hout en meubels
Bekijk kritisch wat je weggooit en of je er niet nog iets anders van kunt maken. En vraag eens een keer bij je buurman wat hij weggooit of kijk op Marktplaats als je iets nodig hebt voor je bedrijf.

Print een beetje minder
Dat scheelt papier en inkt. Doe zoveel mogelijk digitaal: offertes, aanvragen, rapportages etc. Veel klanten zijn dat al gewend en het scheelt kosten.

Tips voor meer groen

Vang water op om het groen ook echt groen te houden
Bijvoorbeeld op deze manieren:

  • Zonken: een diepte tussen twee heuveltjes. Een van de ondernemers is hier heel enthousiast over.
  • Regenton en dan met een drain onder een haag laten lopen zodat de haag mooi groen blijft.

Maak een groene oprit
Bijvoorbeeld met bouwpuin waardoor er nog wel water doorheen kan. Is meer in stijl dan asfalt.

Maai de sloot bewust
Groene sloten zijn mooi en goed voor de bodem en insecten.

Gebruik inheemse planten en bomen
Bijvoorbeeld beuk, es of een linde. Die zijn bladhoudend in de winter, dat geeft een gezelliger beeld dan kale bomen.

Plant een heg in plaats van een hek
Bijvoorbeeld bramen of frambozen. Effectief én smakelijk.

Plaats uilenkast tegen muizen
Heb je door groen overlast van muizen? Plaats een uilenkast. Een van de ondernemers vertelt over 3 jonge uilen die werden geboren. Heel leuk voor de gasten om te zien en over te horen.

Kies voor een groen dak
Isoleert goed, in zomer én winter minder warmte/kou binnen.

Brand het groen van de paden
Beter dan round-up of een ander bestrijdingsmiddel. Andere tip: als er veel groen staat, wordt het pad dan wel gebruikt? Misschien niet en kun je het pad laten begroeien.

Laat gasten eten uit je voedselbos
Noten, frambozen en bessen om je huisje heen. Leuk voor je gasten en bruikbaar voor in de keuken.

Laat groen liggen
Bijvoorbeeld door takken netjes bij elkaar te leggen. Goed voor de dieren en nog steeds netjes voor je gasten. Een andere oplossing is versnipperen op je eigen terrein en het weer ergens laten liggen.

Tips om energieverbruik te verminderen

Isolatie is de basis voor energiebesparing
Het kan op veel manieren, van duur tot betrekkelijk goedkoop. Denk aan spouwmuurisolatie, groen dak, isolatiefolie achter de verwarming en het plaatsen van tochtstrips en een borstel tussen en onder deuren. Laagdrempelig is het gebruik van een isolerende raamfolie.

Laat zonnepanelen installeren
Nodig een 3-tal leveranciers uit en vergelijk. Denk ook aan oplossingen op langere termijn: wat doe je als je meer energie levert dan gebruikt, bufferen?

Combineer zonnepanelen en een groen dak
Samen verhogen ze je rendement. Bekijk ook of je kunt samenwerken met een lokale energiecoöperatie.

Kies lokale brandstof voor je pelletkachel
Of een pelletkachel duurzaam is, daarover verschillen de meningen. Een tip is in elk geval te kiezen voor lokale grondstoffen.

Laat gasten zuinig met energie en water omgaan
Bijvoorbeeld door apart te betalen voor stroom en water; wel goed uitleggen waarom.

Tips om voedselverspilling te verminderen

Maak porties kleiner
Serveer kleinere broodjes bij het ontbijt. Vinden gasten vaak alleen maar gezellig. Minder is nog steeds gastvrij!

Pas je inkoop aan:

Informeer bij een reservering naar wensen.
Zijn er vegetariërs bij? Koop dan minder vlees in. Zijn er veel kinderen bij? Koop dan ook minder of anders in.

Zorg dat producten die je koopt in meerdere gerechten kunnen
Dat verkleint de kans op weggooien.

Geef B-producten weg
Duinboeren geven B-keuze groentes en fruit bijvoorbeeld aan zorgboerderij Laarhoeve in Diessen om te verwerken in jam of chutney en verkopen dit weer in hun winkel. Misschien vind jij ook een goed doel in je omgeving? Ook dieren kunnen ervan eten.

Maak een kleinere menukaart
Door minder aanbod hoef je minder in te kopen en heb je minder kans dat je iets moet weggooien omdat gasten het niet bestellen.

Eet zelf wat overblijft
Vaak is iets wat minder mooi of vers is, nog prima om zelf op te eten óf om aan je personeel mee te geven.

Maak er soep van 
Soep kun je maken van bijna alle ingrediënten die over zijn. Lekker, vers én creatief.

Geef weg of verkoop met korting
Dat kan door bij een food app aansluiten zoals too good to go: https://toogoodtogo.nl/nl.

Geef mensen eten dat over is mee naar huis
Pro-actief werkt: “Zal ik dit inpakken voor thuis? Een paar minuutjes in de oven morgen, en je hebt nog een lekker hapje voor bij de borrel.” Het is echt een win-win, want je gooit minder weg én je gasten denken morgen weer even aan je. En een doggybag is in Nederland echt geen taboe meer. Zeg er wel even bij dat het in de koelkast bewaard moet worden.

Tips om beter om te gaan met water

Laat regenwater in de grond lopen en niet in het riool:

  • Gebruik infiltratiekratten of
  • Regentonnen om water in op te vangen.
  • Koppel de regenpijpen af en laat het water de bodem in. Dan krijg je later minder last van een droge bodem en hoef je minder te sproeien.
  • Leg groene parkeerplaatsen aan waar het water de bodem in kan.

Meer tips over afval, voedselverspilling, groen, energie of water?
Bel of mail! We verzamelen duurzame tips speciaal voor ondernemers in horeca en recreatie in ons project Duurzaam Doen. Projectleider is Liesbeth Trip: 06 – 15 88 18 04 of liesbeth.trip@tilburg.nl.

Gratis MVO Scan cadeau van spreker Han Ribberink
Normaal € 95,-, maar voor iedereen die bij Samen Duurzaam was gratis. Stuur een mail naar Emile Thewissen via emile.thewissen@matzzi.eu of bel 06-55 18 85 84. De MVO-Wijzer is een mooie tool voor MKB’ers om te ‘ontdekken’ waar je staat op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.