Tilburgs Nest

Tilburgs Nest: ‘instagrammable parkje’

Het stenige pleintje aan de Tilburgse Spoorlaan (tegenover ijssalon Intermezzo) is veranderd in een groen paradijsje: Tilburgs Nest. Het parkje is opgeknapt. Kruiwagens vol stenen eruit, bergen groen erin. Het resultaat? Een koel fijn plekje om een ijsje te eten. Met uitleg waarom groen zo belangrijk is. En extra aandacht voor de vogelvriendelijkheid.

Fijn plekje voor mensen én vogels

Het parkje heet: Tilburgs Nest. Het initiatief voor het opknappen komt van de gemeente en ons: Een Gezond Leisureklimaat. Het parkje is nu een fijne plek voor mens en dier met mooie beplanting en verschillende speelse zitjes om rustig je ijsje op te eten of om met elkaar te praten. Naast nieuwe bomen en planten komen er ook nog nestkastjes voor verschillende vogelsoorten. En door manier waarop het park is aangelegd, loopt het regenwater direct af naar het groen. 

Les(s) hittestress

In het park komt nog uitleg over het aanpakken van problemen als hittestress en wateroverlast. Omdat deze onderwerpen aansluiten bij de studie van MBO-studenten van Helicon -ook aan de Spoorlaan- hebben zij geholpen om dit verhaal op een leuke manier te vertellen. En dat ga je zien op de prullenbakken en nestkasten!

Hoe hielp Een Gezond Leisureklimaat?

  • Passion for Leisure won €1000,- in onze Hoos & Hitte Contest met hun voorstel voor groene postzegelparkjes. Dat hielp ze verder.
  • Wij hoorden van de gemeente Tilburg dat dit plein aan de Spoorlaan groener mag. We legden de link tussen de gemeente en Passion for Leisure: hier kan zo’n parkje komen!
  • Passion for Leisure maakt het ontwerp voor een nieuw groen pleintje, wij dachten mee en betaalden dat. De gemeente voert het uit.
  • We vroegen studenten van Helicon: groen in de stad is belangrijk! Maar hoe moet je dat nou communiceren om jongeren zoals jullie te bereiken? De antwoorden kwamen in een gezamenlijke workshop.
  • Het resultaat: Tilburgs Nest! Een groene coole plek in de stad, mét uitleg over het klimaat op maat.

Wanneer is het klaar?

Het parkje heeft inmiddels nieuwe bomen, planten en bestrating. Later volgen nog de nestkasten en de teksten op de prullenbakken en dan is het helemaal klaar: chillen maar!

Meer info?

Artikel gemeente Tilburg:
Make-over parkje hoek Spoorlaan/NS-plein

Artikel Regio in Bedrijf: Advies Helicon-studenten: Maak opgeknapt parkje in Tilburg ‘Instagrammable’

Of neem contact op met Nicole van Hoof.