waterspeeltuin Moerenburg

Unieke waterspeeltuin in Waterproef Moerenburg

In het Moerenburgse WaterProef in Tilburg komt een waterspeeltuin. Een grote taart met 5 punten die aandacht vraagt voor water. Een uniek project waar ondernemers een stap extra zetten voor het klimaat.

Ondernemers Ernst Jonkers en Luc Zweerts tekenden voor de exploitatie van WaterProef. Een Gezond Leisureklimaat droeg bij aan de waterspeeltuin door partijen samen te brengen en mee te zoeken naar subsidies. Ook financierden we het ontwerp.

Speeltuin met een boodschap

Luc Zweerts: “We wilden geen gewone speeltuin, dat zou niet passen bij het gebied én niet bij Ernst en mij. We kennen elkaar van de buitensport en organiseren obstacle runs, wij ademen buiten. Het wordt een waterspeeltuin met een boodschap: zorg goed voor ons klimaat. Die boodschap brengen we over door beleving. Kinderen leren door dingen te doen, door te spelen. En dat past helemaal op deze plek waar we het buitenleven vieren!”

Samenwerkende partners

Met Een Gezond Leisureklimaat droegen we bij met financiën voor professioneel ontwerp door onze partner Kinetic Creative. We brachten partijen samen, dachten mee en zochten naar subsidie. Ook partner Waterschap De Dommel is actief in dit project dat bijdraagt aan een klimaatbestendige regio.

Taart met vijf punten

Ondernemer Luc Zweerts: “De inspiratie kwam vanuit de nabezinktank die er ligt, een grote ronde bak die wel wat weg heeft van een taartvorm. De kapstok voor het concept is de waterschijf van vijf van Waterschap De Dommel. De schijf helpt bewuster om te gaan met water. Ieder taartpunt heeft een thema:

  1. Gieten en regen: bewust omgaan met water in je tuin zoals regenpijp afzagen en regenton neerzetten.
  2. Koken: zuinig omgaan met water door bijvoorbeeld planten water geven met kookvocht.
  3. Drinken: water uit de kraan drinken en geen flesjes kopen.
  4. Doorspoelen: wat er allemaal niet door het toilet kan.
  5. Wassen: besparen van water door korter douchen bijvoorbeeld.

In ieder taartstuk komen speeltoestellen die te maken hebben één van die thema’s. Soms bestaande speeltoestellen die zijn aangepast op het thema, soms nieuwe toestellen met een educatieve functie. De uitleg per thema staat op de wanden.

Ook horeca en buitensporten onderdeel van Waterproef

Waterproef is meer dan alleen deze waterspeeltuin alleen. Het is een plek waar bezoekers kunnen buitensporten, spelen en genieten op het terras van de horeca-voorziening die er is gepland. Het totaalplan is op dit moment in de fase van vergunningen.

Meer informatie

Wil je meer weten over de waterspeeltuin? Neem dan contact op met Nicole van Hoof, projectleider van Een Gezond Leisureklimaat.